top of page

Poveste de succes: Beatrice, olimpica națională la limba rromani

Adelina Beatrice Cordovan, elevă în clasa a XI-a la profilul Filologie Intensiv Engleză, a obținut locul I la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Rromani maternă. Beatrice este de etnie rromă și este pasionată de mică de limba sa maternă.



Nu mulți reușesc să vorbească limba literară, ci sunt influențați de dialect

Tatăl ei a învățat-o, pe lângă dialectul vorbit în comunitate, și limba literară. Profesorul Ionel Cordovan, tatăl olimpicei, este și cel care a pregătit-o.

„Studiez limba rromani din clasa a II-a. Practic, sunt în anul X de studiu și am încercat să devin cât mai bună. Nu mulți reușesc să vorbească limba literară, ci sunt influențați de dialect. Astfel, tatăl meu a încercat să mă trimită la olimpiadă încă de când eram mică. Din clasa a VII-a am avut ocazia să particip la olimpiada națională. În clasele a VII-a și a VIII-a am participat, după care a venit pandemia. Acum, sunt bucuroasă că la finalul liceului am reușit să particip și chiar să iau locul I”, a spus Beatrice.

Ea consideră că atât cântecele, cât și literatura și teatrul rrom sunt foarte frumoase, în ciuda imaginii pe care societatea o are față de acest popor.

„Este foarte diferită de limba română. Eu cred că este important să știm de unde venim, în același timp cu limba pe care o vorbim”, este de părere tânăra.

bottom of page